
Fonds Fysieke Leefomgeving krijgt na 25 jaar een nieuwe programmamanager. Coen van Haasteren draagt de rol met ingang van 1 april 2025 over aan Harry Prinsen. In dit dubbelinterview vertellen beide heren, samen goed voor ruim 50 jaar werkervaring in de openbare ruimte, over de wisseling van de wacht.
Harry: “Je moet het zien alsof we nu samen op een tandem zitten. Coen zit voorlopig nog voorop, en ik trap achterop al goed mee en kijk intussen hoe de hazen lopen. Op 1 april maken we de switch: dan ga ik voorop zitten en kijkt Coen achterop mee voor als ik vragen heb en om achtergrondinformatie te geven.”
Coen: “Iedereen die nu contact met mij heeft over het fonds, heeft dat tot en met 31 maart met mij en daarna met Harry. We willen natuurlijk dat alles zo goed blijft lopen zoals het nu doet. Voor een goede continuïteit zijn we daarom al een paar maanden bezig met de overdracht.”
Harry: “Bij een wisseling van de wacht zoals deze ontstaat nog weleens verwarring bij wie je waarvoor moet zijn. Officieel neem ik het stokje per april over, vanaf dan ben ik benaderbaar als programmamanager Fonds Fysieke Leefomgeving. Tot die tijd verwijs ik iedereen nog naar Coen door, vanaf dan verwijst Coen naar mij door. Daarnaast blijft Harold Schonewille secretaris van de Programmaraad en de Raad van Toezicht.”
Coen: “De programmamanager is de spil in het gesprek tussen de kennisinstellingen en het fonds. Het is een hele verantwoordelijkheid. Fonds Fysieke Leefomgeving heeft ongeveer twee miljoen euro per jaar te verdelen. Dat geld is afkomstig uit vrijwillige afdrachten aan het fonds via de RAW-bestekken van gemeenten, provincies en waterschappen, en ook havenbedrijven en een ministerie financieren mee.”
Harry: “Als programmamanager is het je taak om voor dat geld, dat in essentie publiek is, concrete projectvoorstellen en jaarplannen te maken.”
Coen: “Harry brengt een schat aan ervaring mee. In de overgangsperiode waarin we nu zitten, werken we adequaat en soepel samen. Het sterkt mij in de gedachte dat Fonds Fysieke Leefomgeving in Harry de juiste opvolger heeft gevonden.”
Harry: “Ik kijk ernaar uit programmanager te zijn. Het is bij uitstek een functie om in de volle breedte van betekenis te zijn voor de fysieke leefomgeving. Van wegen, bomen tot verkeer en vervoer en de grote maatschappelijke opgaven als biodiversiteit en klimaatverandering. Met collectieve kennis gefinancierd door het fonds, kunnen de partijen die Coen zojuist noemt tijd en geld besparen.”
Coen: “Sinds 1999 ben ik al actief met de programmering van het fonds. Als je iets zo lang doet, leidt dat tot een bepaalde sleetsheid en routine. Een jaar geleden waren we net klaar met de kaders van de deelprogramma’s van het fonds voor de komende vijf jaar. Dat leek mij een mooi moment om aan te geven dat het tijd is voor iemand met een frisse blik die het kan overnemen.”
Harry: “Wat ik bijvoorbeeld zie is dat het fonds een onderwerp als water en riolering nog niet zo in het vizier heeft. Wel in de vorm van een aantal relatief kleine projecten, maar niet als deelprogramma. Water en riolering is een thema dat ik meer tot zijn recht wil laten komen, onder andere door het te verbinden met klimaatadaptatie.”
Coen: “Dit nu is een mooie lijn. We kunnen meer benutten van wat Stichting RIONED en de waterschappen te bieden hebben, daar zie ook ik veel potentie. In ‘Nederland-waterland’ is droogte een steeds grotere uitdaging in de fysieke leefomgeving. Wat helpt is dat Harry werkervaring heeft bij zowel een provincie, gemeente als waterschap. Daardoor kan hij goed inschatten hoe het fonds kan aansluiten.”
Harry: “Eerder was het fonds vooral met projectvoorstellen en resultaten bezig, terwijl het nu meer kijkt naar de doelen en de samenhang daar tussen. Dat helpt om impact te maken met het beschikbare budget. We willen dat de gefinancierde kennis niet alleen geproduceerd maar ook daadwerkelijk gebruikt wordt.”
Coen: “In de afgelopen 25 jaar is het fonds een paar keer van naam gewisseld: van Fonds Collectief Onderzoek via Fonds Collectieve Kennis Civiele Techniek naar Fonds Fysieke Leefomgeving. Maar nog steeds is het een stichting die collectieve kennis financiert, op basis van voorstellen die partijen indienen. Het werk van de programmamanager daarbij is in essentie hetzelfde gebleven.”
Harry: “De belangrijkste tip die ik tot dusver van Coen kreeg, is om rolvast te zijn. Als programmamanager heb je verschillende petten. Het is belangrijk om consequent te zijn in de rol waarin je aan tafel zit. Stel eerst vast hóe je met elkaar aan tafel zit. Anders gaan de rollen door elkaar lopen. Want ik ben ook CROW’er, dus het kan zijn dat ik het projectvoorstel van een collega moet beoordelen. Dan moet je eerst duidelijk zijn: ik zit hier niet als je collega, maar als potentiële financier.”
Coen: “In de twee werkzame jaren die ik nog heb, blijf ik betrokken bij het fonds. Met de Programmaraadvergadering eind maart heb ik nog het voorste stuur in handen, maar in de volgende bijeenkomst in juni zit ik echt achterop. En daarna word ik de fietsenmaker. Mocht Harry ergens tegenaan lopen of knelpunten tegenkomen, dan kan hij bij mij komen met een reparatieverzoek.”
Sinds april 2024 is Harry bij CROW werkzaam als kenniswerker in het team Fysieke Leefomgeving. Hij is betrokken bij CROW Essit, assetmanagement en de beheersystematieken groen, kunstwerken en wegverhardingen. Hij begon zijn carrière in 1998 bij Tauw en werkte daarna bij de gemeente Lansingerland, het Waterschap Vallei en Veluwe en de Provincie Overijssel.
De programmamanager van Fonds Fysieke Leefomgeving stelt vast welke jaarplannen en projecten voor financiering in aanmerking komen. Dit in overleg met de kennisinstellingen: CROW, NEN, Stichting RIONED, Centrum Ondergronds Bouwen (COB) en Management Public Space (MPS). Zij maken de collectieve kennis, passend bij de maatschappelijke opgaven van de partijen die het fonds vullen: gemeenten, provincies, waterschappen. De programmamanager kijkt of een voorstel past bij waar het fonds voor bedoeld is en of het past binnen een deelprogramma van het fonds. Zo ja, dan gaat hij met de betrokken partij in gesprek om tot projectvoorstellen en jaarplannen met financiering te komen. De programmamanager rapporteert over de voortgang aan de Programmaraad.
Harold Schonewille
06 22 52 61 90
harold.schonewille@fondsfysiekeleefomgeving.nl
Met al uw vragen over Fonds Fysieke Leefomgeving kunt u contact opnemen met Harold. Hij is de programmasecretaris van het fonds. Bekijk eerst de veelgestelde vragen op onze contactpagina.
Regelmatig verstuurt Fonds Fysieke Leefomgeving een nieuwsbrief. Meld u aan en u ontvangt voortaan onze nieuwsbrief in uw inbox.